Jak działa Zielona Kawa? Właściwości, przeciwskazania, wartości odżywcze
Czy wiesz, że kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie?
W rzeczywistości szacuje się, że każdego dnia wypija się ponad 2,25 miliarda filiżanek kawy. To, czego wielu ludzi nie wie, to fakt, że kawa może być również dobra dla zdrowia. Wierzcie lub nie, ale istnieją pewne niesamowite korzyści zdrowotne wynikające z picia dobrej jakości zielonej kawy.
Zielona kawa – właściwości
Jedną z najważniejszych korzyści płynących z zielonej kawy jest to, że może ona pomóc Ci schudnąć. Ziarna zielonej kawy są bogate w kwas chlorogenowy, który jest związkiem, który pobudza metabolizmu i wspomaga spalanie tłuszczu.
Zielona kawa może również pomóc obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy. To dlatego, że ziarna zielonej kawy odgrywają rolę w regulacji poziomu cukru we krwi. W jednym z badań, ludzie, którzy pili zieloną kawę mieli znacznie niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu II niż ci, którzy jej nie pili.
Może również pomóc chronić organizm przed różnymi chorobami spowodowanymi przez wolne rodniki. Twierdzi się również, że pomaga spowolnić starzenie się skóry i pobudzić wzrost włosów.
Zielona kawa – wartości odżywcze
Ziarna zielonej kawy są dobrym źródłem antyoksydantów, które mogą pomóc w ochronie organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Są one również dobrym źródłem witamin i minerałów, w tym:
– Kwas salicylowy
– Polifenole
– Witamina B1
– Witamina B2
– Witamina B5
– Witamina B9
– Witamina B12
– Kwas pantotenowy
– Kwas foliowy
– Potas
– Magnez
– Chrom
– Żelazo
– Fosfor
– Miedź
– Cynk
– Wapń
Zielona kawa – przeciwwskazania
Zielona kawa jest ogólnie bezpieczna dla większości ludzi do spożycia. Istnieje jednak kilka potencjalnych skutków ubocznych, których należy być świadomym i nie zaleca się picia jej w przypadku:
- Kobiet w ciąży.
- Kobiet karmiących piersią.
- Silnej cukrzycy.
- Nadciśnienia tętniczego.
- Chorób serca.
Co może spowodować wypicie zielonej kawy?
– Rozstrój żołądka
– Ból głowy
– Zawroty głowy
– Nudności
– Rozdrażnienie
Zielona kawa – postacie
Zielona kawa dostępna jest w różnych formach. Najpopularniejsze są ziarna zielonej kawy, mielona kawa i ekstrakt z zielonej kawy.
Ziarna zielonej kawy to niepalone nasiona (ziarna) kawy z owoców Coffea. Można je kupić online w Lesie Szamana lub w niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Palenie ziaren kawy zmniejsza zawartość kwasu chlorogenowego, więc picie zielonej kawy daje więcej tego ważnego składnika odżywczego spalającego tłuszcz.
Ekstrakt z zielonej kawy to skoncentrowana forma ekstraktu z ziaren zielonej kawy. Jest on wykonany poprzez zaparzanie niepalonych ziaren kawy, a następnie usunięcie stałych pozostałości. Pozostawia to za sobą bardziej skoncentrowaną, silną formę zielonej kawy, która zawiera wyższe poziomy kwasu chlorogenowego. Ekstrakt z zielonej kawy jest dostępne w kapsułkach lub jako proszek, który można zmieszać z wodą.
Kawa tradycyjna to ok. 70-140 mg kofeiny w filiżance, a kawa zielona ok. 64-133 mg kofeiny. Jej działanie pobudzające będzie więc zbliżone do kawy palonej.
Jak pić (parzyć) zieloną kawę?
Parzenie zielonej kawy jest bardzo podobne do parzenia zwykłej kawy. Można użyć prasy francuskiej, ekspresu ciśnieniowego lub nawet ekspresu do kawy. Kluczem jest użycie świeżej wody o temperaturze 85–90°C i parzenie przez około 2-10 minut. Dzięki temu otrzymasz filiżankę zielonej kawy, która jest pełna smaku i składników odżywczych.