O tym, czym jest ceremonialne kakao, co zawiera i czym różni się od klasycznego kakao, możecie poczytać w naszym poprzednim artykule https://santamedicina.pl/blog/ceremonialne-kakao/
Jak przygotować klasyczne kakao ceremonialne?
Zazwyczaj przyjmuje się, że porcja kakao ceremonialnego zawierać powinna od 36 do 50 g pasty. Warto jednak zacząć swoją przygodę z kakao od nieco mniejszych dawek, jak chociażby. 20 g. Dzięki temu możliwe również będzie poznanie reakcji organizmu na działanie substancji bioaktywnych w sposób nieco mniej gwałtowny i intensywny. Dawki ceremonialne (czyli do 50 g) najlepiej wypijać 1-3 razy w tygodniu. Jeśli częstotliwość spożywania ceremonialnego napoju ma być większa, można zmniejszyć ilość pasty w pojedynczej porcji.
Aby przygotować kakao ceremonialnego potrzebujesz następujące składniki:
- 40 g kakao,
- 150 ml napoju roślinnego,
- 1 łyżka cukru kokosowego (można zastąpić syropem klonowym, z agawy, daktylowym lub nie słodzić wcale),
- szczypta soli i pieprzu cayenne (sól podkreśla czekoladowy smak napoju, a kapsaicyna aktywuje bioskładniki i ułatwia ich przyswajanie).
Przygotowanie:
- Podgrzewamy napój roślinny do maksymalnie 40-50 stopni celciusza, dosypując również sól i szczyptę pieprzu cayenne lub innych aromatycznych przypraw.
- Dodajemy odpowiednią porcję pasty kakaowej, a po chwili blendujemy lub dodajemy pokrojone wcześniej kakao. Użycie blendera to również najlepsza metoda na rozdrobnienie twardego kakao i uzyskania wspaniałej pianki. Voilà, napój gotowy!
Przygotowany w ten sposób napój jest gęsty, słodkawy i kremowy. Warto dodać, że głęboki smak i aromat czekolady gwarantuje niesamowicie przyjemne doznania smakowe!
Kakao należy pić powoli, co pozwala delektować się smakiem i otwierać na nowe doznania. Warto również poświęcić ten czas na wsłuchanie się w siebie, w swoje emocje, w relacje z ludźmi, którzy są nam szczególnie bliscy.
Czego należy unikać, kiedy przygotowujemy kakao ceremonialne?
- Mleka krowiego lub innego mleka zwierzęcego.
- Rafinowanego cukru.
- Pośpiechu!
Przepis na zdrowe i pożywne leśne ceremonialne kakao
Dla ludzi kochających długie wyprawy i sport, potrzebujących siły dla ciała i ducha, a także na romantyczny wieczór we dwoje 🙂
- Podstawę stanowi 20-40gram pasty kakaowej.
Do wyboru mamy ceremonialne kakao z Peru, Ghany i Ekwadoru, z kolei najsłodsza jest pasta kakaowa z Peru. - Mleko owsiane.
- Banan.
- Pół Avocado.
- Wiórki kokosa i płatki Migdałów.
- Łyżka miodu.
- Szczypta pieprzu cayenne.
- Dla smakoszy ostrości chilli.
Proste, prawda?
Smacznego 🙂