Prawdziwe Kakao Ceremonialne – Napój bogów

Prawdziwe kakao ceremonialne

Czym jest prawdziwe kakao ceremonialne?

Mówiąc najprościej jak się tylko da i bardzo uogólniając, kakao ceremonialne jest po prostu surowym kakao, przy którego produkcji, od momentu zerwania owoców z drzew kakaowca, aż po ich przetworzenie w produkt końcowy (w przeciwieństwie do większości innych produktów widocznych na sklepowych półkach) nie używa się żadnych dodatkowych technologii, wykorzystując jedynie pracę ludzkich rąk. Naturalny produkt, który nie został poddany żadnym procesom technologicznym, jest nieco droższy od popularnego kakao w proszku, głównie ze względu na dłuższy i trudniejszy proces pozyskiwania go z ziaren kakaowca. Nie warto też wypatrywać go na półkach w marketach, bo z pewnością go tam nie będzie.

Prawdziwe kakao ceremonialne, czyli takie, które najczęściej można spotykać w sklepach ze zdrową żywnością i artykułami związanymi ze świętą medycyną, jest pozyskiwane i wytwarzane ręcznie, a co najważniejsze jest w 100% naturalne oraz w pełni ekologiczne. Ziarna kakaowca nie są sztucznie oczyszczane ani suszone i nigdy nie poddaje się ich procesom odtłuszczania, nie wzbogaca się ich też żadnymi dodatkami smakowymi, sztucznymi barwnikami czy dodatkowymi konserwantami, przez co produkt końcowy jest w pełni wartościowy i nawet w najmniejszym procencie nie jest pozbawiany żadnego z zawartych w nim dobroczynnych składników. Dzięki naturalnemu procesowi wytwarzania gotowe kakao jest też dużo bardziej wartościowym i zdrowym produktem niż jego odpowiedniki produkowane na masową skalę. Równie ważne co produkcja kakao są odmiany roślin, których ziarna są wykorzystywane do jego produkcji oraz sposób ich uprawy. W przypadku kakao ceremonialnego są to najlepsze, stare jak świat odmiany kakaowca (za najlepsze uważa się Criollo i Chuncho) i całkowicie ekologiczna uprawa, choć w zasadzie nie powinno się tutaj używać określenia uprawa, bo są to rośliny rosnące w naturalnych warunkach.

Naturalne kakao ceremonialne występuje najczęściej pod postacią pasty lub bryłek, jest aromatyczne i posiada piękną, ciemnobrązową barwę. Pasta kakaowa jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z niepalonych ziaren kakaowca, które zamiast palenia poddawane są dużo bardziej czasochłonnemu procesowi suszenia, następnie fermentacji, a na sam koniec są ręcznie rozdrabniane. Powstała w ten sposób pasta jest prasowana, aż do uzyskania kruchych bryłek, przypominających konsystencją czekoladę, choć nie tak błyszczących, jak popularne, czekoladowe tabliczki. Najpopularniejsze odmiany kakaowca pochodzą z Ameryki Południowej i niektórych rejonów Afryki, a najczęściej kakao wytwarzane jest w Peru, Ekwadorze, Gwatemali, Boliwii,  Kolumbii oraz Ghanie.

Naturalne kakao ceremonialne występuje najczęściej pod postacią gęstej i aromatycznej pasty lub bryłek czystego kakao, w obu przypadkach jest niesamowicie aromatyczne i posiada piękną, ciemnobrązową barwę. Kakao jest wytwarzane tradycyjnymi metodami z niepalonych ziaren kakaowca, co oznacza, że zamiast palenia są one poddawane dużo bardziej czasochłonnemu procesowi suszenia, następnie fermentacji, a na sam koniec ręcznie rozdrabniane. Najpopularniejsze odmiany pochodzą z Ameryki Południowej i niektórych rejonów Afryki, najczęściej z Peru, Ekwadoru, Gwatemali, Boliwii, Kolumbii oraz Ghany.

kakao ceremonialne

Na czym polega fenomen kakao ceremonialnego?

Kakao ceremonialne zawdzięcza swoją wyjątkowość przede wszystkim niezwykłemu smakowi i właściwościom, a wszystko to zasługa nie tylko metod jego pozyskiwania, ale przede wszystkim sposobu przyrządzania napoju z kakaowej pasty lub bryłek kakao. Napój przyrządzany na bazie surowego, ekologicznego kakao bardzo często jest nazywany napojem bogów. Dlaczego akurat napój bogów? Nazwa nie jest przypadkowa, przede wszystkim dlatego, że dawniej taki napój uzyskiwany z kakao był wykorzystywany między innymi podczas modlitwy oraz medytacji i ceremonii religijnych, dzięki czemu określane jest też mianem kakao ceremonialnego. Przypisywano mu właściwości relaksujące i wierzono, że posiada magiczne moce, między innymi moc oczyszczania ze złej energii. Obecnie napój bogów i samo kakao ceremonialne są cenione przede wszystkim ze względu na swoje właściwości.

Bogaty skład i dobroczynne właściwości, jakie posiada kakao ceremonialne

Sklep, który ma w swojej ofercie prawdziwe kakao ceremonialne, z pewnością zainteresuje zarówno osoby zwracające uwagę na pochodzenie i skład kupowanych produktów, jak i amatorów zdrowej, ekologicznej żywności, ale także osoby będące na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, a dzięki dużej zawartości tłuszczu może się przydać także w menu popularnej w ostatnich latach diety ketogenicznej, sprawdzi się nawet w kuchni koszerne. Czyste i naturalne kakao nie posiada dodatku cukru, więc może być też stosowane w diecie chorujących na cukrzycę i u osób ograniczających spożycie cukru. Może być też z powodzeniem stosowane jako zdrowsza alternatywa dla kawy.

Prawdziwe kakao ceremonialne zawiera w sobie trzy ważne składniki: teobrominę, kofeinę i anandamid, które mają istotny wpływ na organizm. Pierwsze dwa posiadają działanie regenerujące oraz pobudzające i rozjaśniające umysł, natomiast ostatni jest neuroprzekaźnikiem oddziałującym na receptory w organizmie i działa podobnie do endorfin nazywanych hormonami szczęścia, więc potrafi skutecznie poprawiać samopoczucie, odprężać, a nawet zwiększać odporność na ból i pobudzać libido.

Owoce kakaowca, a więc i powstające z nich kakao jest jednym z lepszych źródeł polifenoli, którym przypisywane jest działanie przeciwnowotworowe i flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy o działaniu przeciwzapalnym i uszczelniającym naczynia krwionośne. Kakao jest też bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe (tłuszcze stanowią ponad połowę całkowitej masy kakao) oraz wiele cennych witamin i składników odżywczych, a są to między innymi:

  • witaminy z grupy B, odpowiedzialne za nastrój i funkcjonowanie układu nerwowego,

  • witaminę E, nieprzypadkowo nazywaną witaminą płodności oraz młodości,

  • witaminę K, wpływającą głównie na krzepliwość krwi i stan układu kostnego,

  • kwas foliowy, niezwykle cenny i potrzebny w wielu procesach zachodzących w organizmie,

  • potas, regulujący ciśnienie krwi i odpowiadający za równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,

  • cynk, wspomagający prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,

  • miedź, uczestniczącą w syntezie wielu białek i zapobiegającą chorobom serca,

  • magnez, o działaniu uspokajającym, odprężającym oraz poprawiającym pamięć i koncentrację,

  • fosfor, wpływający na kondycję kości, mięśni i całego układu nerwowego,

  • chrom, przydatny w regulowaniu poziomu cholesterolu oraz metabolizmie tłuszczy, białek i węglowodanów.

Ilość wszystkich tych cennych składników w kakao spada do minimum, jeżeli ziarna kakaowca poddawane są obróbce termicznej lub nadmiernie przetworzone, co w przypadku kakao ceremonialnego nie ma miejsca. Prawdziwe kakao ceremonialne poza tym, że jest smaczne i bardzo zdrowe to ma również wpływ na funkcjonowanie wielu narządów, szczególnie trzustki, serca i mózgu oraz doskonale wspomaga odporność. Regularnie spożywane kakao usprawnia przepływ krwi i pomaga uregulować jej ciśnienie, a dodatkowo działa niczym afrodyzjak. Mówi się, że kakao wpływa na ciało i umysł, co jest niezwykle trafnym stwierdzeniem, ponieważ poza doraźnym wpływaniem na nastrój, bardzo często przypisuje mu się także działanie antydepresyjne.

kakao ceremonialne

Jak przyrządzić prawdziwy napój bogów z kakao?

Zdrowy i bogaty w składniki odżywcze napój na bazie naturalnego kakao przyrządzany był już w czasach starożytnych przez Majów i Azteków, a cenne do dziś ziarna kakaowca trafiły z Ameryki do Europy dzięki podróżom Krzysztofa Kolumba wiele wieków temu. Dzisiaj napój bogów można przyrządzić na kilka sposobów. Podstawą i bazą napoju jest woda lub napój roślinny, drugim składnikiem jest oczywiście kakao. Proporcje zależą tak naprawdę od indywidualnych upodobań, ale przyjmuje się, że optymalną ilością są 2-3 łyżki rozdrobnionego kakao na 150 ml. płynu. Wodę (najlepiej mineralną) lub ulubiony napój roślinny należy podgrzać do temperatury ok. 50 stopni Celsjusza, dodać starte lub rozdrobnione kakao, a na koniec dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji. Jako urozmaicenie do napoju można dodać np. odrobinę pieprzu cayenne, który wzmocni działanie kakao, szczyptę soli, która podkreśli smak cudownego eliksiru albo aromatycznego cynamonu. Można też dosłodzić napój zdrowym słodzikiem – miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy. Na koniec najważniejsza informacja: nigdy nie powinno się mieszać kakao z mlekiem ani cukrem lub co gorsze alkoholem, wszystkie te dodatki pozbawią napój jego cennych właściwości. Po więcej wskazówek i cennych rad można zajrzeć tutaj.

Gotowa mikstura niestety nigdy nie będzie przypominała smakiem ani konsystencją czekoladowego napoju, przyrządzanego ze sklepowego produktu w proszku. Ten jest dużo bardziej treściwy, gęsty i tłusty oraz ma intensywny, lekko gorzki i nieco cierpki smak (można go lekko zmodyfikować dodatkami lub zmianą proporcji wody i kakao), do którego trzeba się przyzwyczaić. Na szczęście to nie wrażenia smakowe są tutaj kluczowe, najważniejsze jest przecież działanie napoju, a to powinno zachęcić do regularnego przyrządzania kakaowej mieszanki.

Tak jak przy wielu innych przyjemnościach, tak i w przypadku kakao zawsze należy znać umiar i nie powinno się przesadzać z jego ilością – nawet najlepsze lekarstwo w nadmiarze może zaszkodzić, a poza tym jest dość kaloryczne. Jeśli kakaowy eliksir chcemy przyrządzać codziennie, wystarczy 5-10 gramów, taka dawna w zupełności wystarczy i pozwoli wzmocnić organizm. Jeśli do mieszanki chcemy dodać dwukrotnie więcej kakao, najlepiej przygotowywać ją 2-3 razy w tygodniu, a dawkę powyżej 30 gramów wystarczy spożywać raz w tygodniu. Warto również pamiętać, aby przed rozpoczęciem przygody z napojem bogów na bazie naturalnego kakao sprawdzić, czy nie ma żadnych przeciwwskazań do jego stosowania, a najlepiej skonsultować zamiar spożywania go z lekarzem.

CEREMONIALNE KAKAO

Jak powinna przebiegać ceremonia picia kakao?

W czasach, gdy kakao pili Majowie i Aztekowie, już sam proces przygotowywania napoju był niczym rytuał, a jego spożywanie było tylko jednym z jego etapów. To z dawnych czasów pochodzi określenie “napój bogów“, wierzono bowiem, że poza posiadaniem prozdrowotnych właściwości ten magiczny napój pozwala połączyć się z matką naturą i ułatwia kontakt z bóstwami. Picie kakao ceremonialnego do dziś jest czymś więcej niż delektowanie się czekoladowym napojem. Poleca się, aby bezpośrednio przed wypiciem kakao nie jeść posiłku, a w trakcie jego spożywania wyciszyć się i delektować jego bogatym smakiem. Oczywiście nazwa w żadnym stopniu nie zobowiązuje do spożywania napoju wyłącznie podczas jakiejkolwiek ceremonii, medytacji czy modlitwy, równie dobrze można serwować go na przebudzenie i pobudzenie zamiast porannej kawy, lub zastąpić nim herbatę, by odprężyć się i zrelaksować się po ciężkim dniu.