{"id":692,"date":"2021-12-19T07:54:51","date_gmt":"2021-12-19T06:54:51","guid":{"rendered":"https:\/\/santamedicina.pl\/?p=692"},"modified":"2024-05-29T10:07:58","modified_gmt":"2024-05-29T09:07:58","slug":"prawdziwe-kakao-ceremonialne-napoj-bogow","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/santamedicina.pl\/prawdziwe-kakao-ceremonialne-napoj-bogow\/","title":{"rendered":"Prawdziwe Kakao Ceremonialne – Nap\u00f3j bog\u00f3w"},"content":{"rendered":"
M\u00f3wi\u0105c najpro\u015bciej jak si\u0119 tylko da i bardzo uog\u00f3lniaj\u0105c,\u00a0kakao ceremonialne jest po prostu surowym kakao<\/strong>, przy kt\u00f3rego produkcji, od momentu zerwania owoc\u00f3w z drzew kakaowca, a\u017c po ich przetworzenie w produkt ko\u0144cowy (w przeciwie\u0144stwie do wi\u0119kszo\u015bci innych produkt\u00f3w widocznych na sklepowych p\u00f3\u0142kach) nie u\u017cywa si\u0119 \u017cadnych dodatkowych technologii, wykorzystuj\u0105c jedynie prac\u0119 ludzkich r\u0105k.\u00a0Naturalny produkt, kt\u00f3ry nie zosta\u0142 poddany \u017cadnym procesom technologicznym, jest nieco dro\u017cszy od popularnego kakao w proszku, g\u0142\u00f3wnie ze wzgl\u0119du na d\u0142u\u017cszy i trudniejszy proces pozyskiwania go z ziaren kakaowca. Nie warto te\u017c wypatrywa\u0107 go na p\u00f3\u0142kach w marketach, bo z pewno\u015bci\u0105 go tam nie b\u0119dzie.<\/p>\n Prawdziwe kakao ceremonialne<\/strong>, czyli takie, kt\u00f3re najcz\u0119\u015bciej mo\u017cna spotyka\u0107 w\u00a0sklepach ze zdrow\u0105 \u017cywno\u015bci\u0105 i artyku\u0142ami zwi\u0105zanymi ze \u015bwi\u0119t\u0105 medycyn\u0105<\/a>, jest\u00a0pozyskiwane i wytwarzane r\u0119cznie, a co najwa\u017cniejsze jest w 100% naturalne oraz w pe\u0142ni ekologiczne<\/strong>. Ziarna kakaowca nie s\u0105 sztucznie oczyszczane ani suszone i nigdy nie poddaje si\u0119 ich procesom odt\u0142uszczania, nie wzbogaca si\u0119 ich te\u017c \u017cadnymi dodatkami smakowymi, sztucznymi barwnikami czy dodatkowymi konserwantami, przez co produkt ko\u0144cowy jest w pe\u0142ni warto\u015bciowy i nawet w najmniejszym procencie nie jest pozbawiany \u017cadnego z zawartych w nim dobroczynnych sk\u0142adnik\u00f3w.\u00a0Dzi\u0119ki naturalnemu procesowi wytwarzania gotowe kakao jest te\u017c du\u017co bardziej warto\u015bciowym i zdrowym produktem ni\u017c jego odpowiedniki produkowane na masow\u0105 skal\u0119.<\/strong>\u00a0R\u00f3wnie wa\u017cne co produkcja kakao s\u0105 odmiany ro\u015blin, kt\u00f3rych ziarna s\u0105 wykorzystywane do jego produkcji oraz spos\u00f3b ich uprawy. W przypadku kakao ceremonialnego s\u0105 to najlepsze, stare jak \u015bwiat odmiany kakaowca (za najlepsze uwa\u017ca si\u0119\u00a0Criollo\u00a0i\u00a0Chuncho) i ca\u0142kowicie ekologiczna uprawa, cho\u0107 w zasadzie nie powinno si\u0119 tutaj u\u017cywa\u0107 okre\u015blenia uprawa, bo s\u0105 to ro\u015bliny rosn\u0105ce w naturalnych warunkach.<\/p>\n Naturalne\u00a0kakao ceremonialne<\/a>\u00a0wyst\u0119puje najcz\u0119\u015bciej pod postaci\u0105\u00a0pasty lub bry\u0142ek, jest aromatyczne i posiada\u00a0pi\u0119kn\u0105, ciemnobr\u0105zow\u0105 barw\u0119. Pasta kakaowa jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z niepalonych ziaren kakaowca, kt\u00f3re\u00a0zamiast palenia poddawane s\u0105 du\u017co bardziej czasoch\u0142onnemu procesowi suszenia, nast\u0119pnie\u00a0fermentacji, a na sam koniec s\u0105\u00a0r\u0119cznie rozdrabniane. Powsta\u0142a w ten spos\u00f3b pasta jest prasowana, a\u017c do uzyskania kruchych bry\u0142ek, przypominaj\u0105cych konsystencj\u0105 czekolad\u0119, cho\u0107 nie tak b\u0142yszcz\u0105cych, jak popularne, czekoladowe tabliczki.\u00a0Najpopularniejsze odmiany kakaowca pochodz\u0105 z Ameryki Po\u0142udniowej i niekt\u00f3rych rejon\u00f3w Afryki, a najcz\u0119\u015bciej kakao wytwarzane jest w\u00a0Peru<\/a>, Ekwadorze<\/a>, Gwatemali, Boliwii,\u00a0 Kolumbii oraz Ghanie<\/a>.<\/strong><\/p>\n Naturalne kakao ceremonialne wyst\u0119puje najcz\u0119\u015bciej pod postaci\u0105 g\u0119stej i aromatycznej pasty\u00a0<\/strong>lub bry\u0142ek czystego kakao<\/strong>, w obu przypadkach jest niesamowicie aromatyczne i posiada pi\u0119kn\u0105, ciemnobr\u0105zow\u0105 barw\u0119. Kakao jest wytwarzane tradycyjnymi metodami z niepalonych ziaren kakaowca, co oznacza, \u017ce zamiast palenia s\u0105 one poddawane du\u017co bardziej czasoch\u0142onnemu procesowi suszenia, nast\u0119pnie fermentacji, a na sam koniec r\u0119cznie rozdrabniane. Najpopularniejsze odmiany pochodz\u0105 z Ameryki Po\u0142udniowej i niekt\u00f3rych rejon\u00f3w Afryki, najcz\u0119\u015bciej z Peru, Ekwadoru, Gwatemali, Boliwii, Kolumbii oraz Ghany.<\/p>\n <\/p>\n Kakao ceremonialne zawdzi\u0119cza swoj\u0105 wyj\u0105tkowo\u015b\u0107 przede wszystkim niezwyk\u0142emu smakowi i w\u0142a\u015bciwo\u015bciom, a wszystko to zas\u0142uga nie tylko metod jego pozyskiwania, ale przede wszystkim sposobu przyrz\u0105dzania napoju z kakaowej pasty lub bry\u0142ek kakao. Nap\u00f3j przyrz\u0105dzany na bazie surowego, ekologicznego kakao bardzo cz\u0119sto jest nazywany napojem bog\u00f3w. Dlaczego akurat\u00a0nap\u00f3j bog\u00f3w<\/strong>? Nazwa nie jest przypadkowa, przede wszystkim dlatego, \u017ce dawniej taki\u00a0nap\u00f3j uzyskiwany z kakao by\u0142 wykorzystywany mi\u0119dzy innymi podczas modlitwy oraz medytacji i ceremonii religijnych<\/strong>, dzi\u0119ki czemu okre\u015blane jest te\u017c mianem kakao ceremonialnego. Przypisywano mu w\u0142a\u015bciwo\u015bci relaksuj\u0105ce i wierzono, \u017ce posiada magiczne moce, mi\u0119dzy innymi moc oczyszczania ze z\u0142ej energii. Obecnie\u00a0nap\u00f3j bog\u00f3w<\/strong>\u00a0i samo kakao ceremonialne s\u0105 cenione przede wszystkim ze wzgl\u0119du na swoje w\u0142a\u015bciwo\u015bci.<\/p>\n Sklep<\/a>, kt\u00f3ry ma w swojej ofercie\u00a0prawdziwe kakao ceremonialne<\/strong>,\u00a0z pewno\u015bci\u0105 zainteresuje zar\u00f3wno osoby zwracaj\u0105ce uwag\u0119 na pochodzenie i sk\u0142ad\u00a0kupowanych produkt\u00f3w, jak i amator\u00f3w zdrowej, ekologicznej \u017cywno\u015bci, ale tak\u017ce osoby b\u0119d\u0105ce na diecie wega\u0144skiej, wegetaria\u0144skiej, a dzi\u0119ki du\u017cej zawarto\u015bci t\u0142uszczu mo\u017ce si\u0119 przyda\u0107 tak\u017ce w menu popularnej w ostatnich latach diety ketogenicznej, sprawdzi si\u0119 nawet w kuchni koszerne.\u00a0Czyste i naturalne kakao nie posiada dodatku cukru, wi\u0119c mo\u017ce by\u0107 te\u017c stosowane w diecie choruj\u0105cych na cukrzyc\u0119 i u os\u00f3b ograniczaj\u0105cych spo\u017cycie cukru.\u00a0M<\/strong>o\u017ce by\u0107 te\u017c z powodzeniem stosowane jako<\/strong>\u00a0zdrowsza alternatywa dla kawy<\/strong>.<\/p>\n Prawdziwe kakao ceremonialne zawiera w sobie trzy wa\u017cne sk\u0142adniki: teobromin\u0119, kofein\u0119 i anandamid<\/strong>, kt\u00f3re maj\u0105 istotny wp\u0142yw na organizm. Pierwsze dwa posiadaj\u0105\u00a0dzia\u0142anie regeneruj\u0105ce oraz pobudzaj\u0105ce i rozja\u015bniaj\u0105ce umys\u0142, natomiast ostatni jest neuroprzeka\u017anikiem oddzia\u0142uj\u0105cym na receptory w organizmie i dzia\u0142a podobnie do endorfin nazywanych hormonami szcz\u0119\u015bcia, wi\u0119c potrafi skutecznie poprawia\u0107 samopoczucie, odpr\u0119\u017ca\u0107, a nawet zwi\u0119ksza\u0107 odporno\u015b\u0107 na b\u00f3l i pobudza\u0107 libido.<\/p>\n Owoce kakaowca, a wi\u0119c i powstaj\u0105ce z nich\u00a0kakao<\/strong>\u00a0jest\u00a0jednym z lepszych \u017ar\u00f3de\u0142 polifenoli, kt\u00f3rym przypisywane jest dzia\u0142anie przeciwnowotworowe i flawonoid\u00f3w, czyli przeciwutleniaczy o dzia\u0142aniu przeciwzapalnym i uszczelniaj\u0105cym naczynia krwiono\u015bne.<\/strong>\u00a0Kakao jest\u00a0te\u017c bogate\u00a0w zdrowe\u00a0kwasy t\u0142uszczowe (t\u0142uszcze stanowi\u0105 ponad po\u0142ow\u0119 ca\u0142kowitej masy kakao) oraz wiele cennych witamin i sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych, a s\u0105 to mi\u0119dzy innymi:<\/p>\n witaminy z\u00a0grupy B, odpowiedzialne za nastr\u00f3j i funkcjonowanie uk\u0142adu nerwowego,<\/p>\n<\/li>\n witamin\u0119 E, nieprzypadkowo nazywan\u0105 witamin\u0105 p\u0142odno\u015bci oraz m\u0142odo\u015bci,<\/p>\n<\/li>\n witamin\u0119 K, wp\u0142ywaj\u0105c\u0105 g\u0142\u00f3wnie na krzepliwo\u015b\u0107 krwi i stan uk\u0142adu kostnego,<\/p>\n<\/li>\n kwas foliowy, niezwykle cenny i potrzebny w wielu procesach zachodz\u0105cych w organizmie,<\/p>\n<\/li>\n potas, reguluj\u0105cy ci\u015bnienie krwi i odpowiadaj\u0105cy za r\u00f3wnowag\u0119 kwasowo-zasadow\u0105 w organizmie,<\/p>\n<\/li>\n cynk,\u00a0wspomagaj\u0105cy\u00a0prawid\u0142owe funkcjonowanie uk\u0142adu odporno\u015bciowego,<\/p>\n<\/li>\n mied\u017a,\u00a0uczestnicz\u0105c\u0105\u00a0w syntezie wielu bia\u0142ek i zapobiegaj\u0105c\u0105 chorobom serca,<\/p>\n<\/li>\n magnez, o dzia\u0142aniu\u00a0uspokajaj\u0105cym, odpr\u0119\u017caj\u0105cym oraz poprawiaj\u0105cym pami\u0119\u0107 i koncentracj\u0119,<\/p>\n<\/li>\n fosfor, wp\u0142ywaj\u0105cy na\u00a0kondycj\u0119 ko\u015bci, mi\u0119\u015bni i ca\u0142ego uk\u0142adu nerwowego,<\/p>\n<\/li>\n chrom, przydatny w regulowaniu poziomu cholesterolu oraz metabolizmie t\u0142uszczy, bia\u0142ek i w\u0119glowodan\u00f3w.<\/p>\n<\/li>\n<\/ul>\n Ilo\u015b\u0107 wszystkich tych cennych sk\u0142adnik\u00f3w w kakao spada do minimum, je\u017celi ziarna kakaowca poddawane s\u0105 obr\u00f3bce termicznej lub nadmiernie przetworzone, co w przypadku kakao ceremonialnego nie ma miejsca.\u00a0Prawdziwe kakao ceremonialne poza tym, \u017ce jest smaczne i bardzo zdrowe to ma r\u00f3wnie\u017c wp\u0142yw na funkcjonowanie wielu narz\u0105d\u00f3w<\/strong>, szczeg\u00f3lnie trzustki, serca i m\u00f3zgu oraz doskonale\u00a0wspomaga odporno\u015b\u0107. Regularnie spo\u017cywane kakao usprawnia przep\u0142yw krwi i pomaga uregulowa\u0107 jej ci\u015bnienie, a dodatkowo dzia\u0142a niczym afrodyzjak. M\u00f3wi si\u0119, \u017ce kakao wp\u0142ywa na cia\u0142o i umys\u0142, co jest niezwykle trafnym stwierdzeniem, poniewa\u017c poza dora\u017anym wp\u0142ywaniem na nastr\u00f3j,\u00a0bardzo cz\u0119sto\u00a0przypisuje mu si\u0119 tak\u017ce dzia\u0142anie antydepresyjne.<\/strong><\/p>\n Zdrowy i bogaty w sk\u0142adniki od\u017cywcze nap\u00f3j na bazie naturalnego kakao przyrz\u0105dzany by\u0142 ju\u017c w czasach staro\u017cytnych przez Maj\u00f3w i Aztek\u00f3w, a cenne do dzi\u015b ziarna kakaowca trafi\u0142y z Ameryki do Europy dzi\u0119ki podr\u00f3\u017com Krzysztofa Kolumba wiele wiek\u00f3w temu. Dzisiaj\u00a0nap\u00f3j bog\u00f3w<\/strong>\u00a0mo\u017cna przyrz\u0105dzi\u0107 na kilka sposob\u00f3w.\u00a0Podstaw\u0105 i baz\u0105 napoju jest woda lub nap\u00f3j ro\u015blinny, drugim sk\u0142adnikiem jest oczywi\u015bcie kakao<\/strong>. Proporcje zale\u017c\u0105 tak naprawd\u0119 od indywidualnych upodoba\u0144, ale przyjmuje si\u0119, \u017ce optymaln\u0105 ilo\u015bci\u0105 s\u0105\u00a02-3 \u0142y\u017cki\u00a0rozdrobnionego kakao na 150 ml. p\u0142ynu. Wod\u0119\u00a0(najlepiej mineraln\u0105) lub ulubiony nap\u00f3j ro\u015blinny nale\u017cy\u00a0podgrza\u0107 do\u00a0temperatury ok. 50 stopni Celsjusza, doda\u0107 starte lub rozdrobnione kakao, a na koniec dok\u0142adnie wymiesza\u0107, a\u017c do uzyskania g\u0142adkiej i l\u015bni\u0105cej konsystencji. Jako urozmaicenie do napoju mo\u017cna doda\u0107 np. odrobin\u0119 pieprzu cayenne, kt\u00f3ry wzmocni dzia\u0142anie kakao, szczypt\u0119 soli, kt\u00f3ra podkre\u015bli smak cudownego eliksiru albo aromatycznego cynamonu. Mo\u017cna te\u017c dos\u0142odzi\u0107 nap\u00f3j\u00a0zdrowym s\u0142odzikiem – miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy. Na koniec najwa\u017cniejsza informacja:\u00a0nigdy nie powinno si\u0119 miesza\u0107 kakao z mlekiem ani cukrem lub co gorsze alkoholem<\/strong>, wszystkie te dodatki pozbawi\u0105 nap\u00f3j jego cennych w\u0142a\u015bciwo\u015bci. Po wi\u0119cej wskaz\u00f3wek i cennych rad mo\u017cna zajrze\u0107\u00a0tutaj<\/a>.<\/p>\n Gotowa mikstura niestety nigdy nie b\u0119dzie przypomina\u0142a smakiem ani konsystencj\u0105 czekoladowego napoju, przyrz\u0105dzanego ze sklepowego produktu w proszku. Ten jest du\u017co bardziej tre\u015bciwy, g\u0119sty i t\u0142usty oraz ma intensywny, lekko gorzki i nieco cierpki smak (mo\u017cna go lekko zmodyfikowa\u0107 dodatkami lub zmian\u0105 proporcji wody i kakao), do kt\u00f3rego trzeba si\u0119 przyzwyczai\u0107. Na szcz\u0119\u015bcie\u00a0to\u00a0nie wra\u017cenia smakowe\u00a0s\u0105\u00a0tutaj kluczowe, najwa\u017cniejsze jest przecie\u017c\u00a0dzia\u0142anie napoju, a to powinno zach\u0119ci\u0107 do regularnego przyrz\u0105dzania kakaowej mieszanki.<\/p>\n Tak jak przy wielu innych przyjemno\u015bciach, tak i w przypadku kakao zawsze nale\u017cy zna\u0107 umiar i nie powinno si\u0119 przesadza\u0107 z jego ilo\u015bci\u0105 – nawet najlepsze lekarstwo w nadmiarze mo\u017ce zaszkodzi\u0107, a poza tym jest do\u015b\u0107 kaloryczne. Je\u015bli kakaowy eliksir chcemy przyrz\u0105dza\u0107 codziennie, wystarczy 5-10 gram\u00f3w, taka dawna w zupe\u0142no\u015bci wystarczy i pozwoli wzmocni\u0107 organizm. Je\u015bli do mieszanki chcemy doda\u0107 dwukrotnie wi\u0119cej kakao, najlepiej przygotowywa\u0107 j\u0105 2-3 razy w tygodniu, a dawk\u0119 powy\u017cej 30 gram\u00f3w wystarczy spo\u017cywa\u0107 raz w tygodniu.\u00a0Warto\u00a0r\u00f3wnie\u017c pami\u0119ta\u0107, aby przed rozpocz\u0119ciem przygody z napojem bog\u00f3w na bazie naturalnego kakao sprawdzi\u0107, czy nie ma \u017cadnych przeciwwskaza\u0144 do jego stosowania<\/strong>, a najlepiej skonsultowa\u0107 zamiar spo\u017cywania go z lekarzem.<\/p>\n <\/p>\n W czasach, gdy kakao pili Majowie i Aztekowie, ju\u017c sam proces przygotowywania napoju by\u0142 niczym rytua\u0142, a jego spo\u017cywanie by\u0142o tylko jednym z jego etap\u00f3w. To z dawnych czas\u00f3w pochodzi okre\u015blenie “nap\u00f3j bog\u00f3w<\/strong><\/a>“,\u00a0wierzono bowiem, \u017ce poza posiadaniem prozdrowotnych w\u0142a\u015bciwo\u015bci\u00a0ten magiczny nap\u00f3j pozwala po\u0142\u0105czy\u0107 si\u0119 z matk\u0105 natur\u0105 i u\u0142atwia kontakt z b\u00f3stwami. Picie kakao ceremonialnego do dzi\u015b jest czym\u015b wi\u0119cej ni\u017c delektowanie si\u0119 czekoladowym napojem. Poleca si\u0119, aby bezpo\u015brednio przed\u00a0wypiciem kakao nie\u00a0je\u015b\u0107 posi\u0142ku, a w trakcie jego\u00a0spo\u017cywania\u00a0wyciszy\u0107 si\u0119\u00a0i delektowa\u0107 jego bogatym smakiem. Oczywi\u015bcie nazwa w \u017cadnym stopniu nie zobowi\u0105zuje do spo\u017cywania napoju<\/a> wy\u0142\u0105cznie podczas jakiejkolwiek ceremonii, medytacji czy modlitwy, r\u00f3wnie dobrze\u00a0mo\u017cna serwowa\u0107 go na przebudzenie i pobudzenie zamiast porannej kawy, lub zast\u0105pi\u0107 nim herbat\u0119, by odpr\u0119\u017cy\u0107 si\u0119 i zrelaksowa\u0107 si\u0119 po ci\u0119\u017ckim dniu<\/strong>.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Czym jest prawdziwe kakao ceremonialne? M\u00f3wi\u0105c najpro\u015bciej jak si\u0119 tylko da i bardzo uog\u00f3lniaj\u0105c,\u00a0kakao ceremonialne jest po prostu surowym kakao, przy kt\u00f3rego produkcji, od momentu zerwania owoc\u00f3w z drzew kakaowca, a\u017c po ich przetworzenie w produkt ko\u0144cowy (w przeciwie\u0144stwie do wi\u0119kszo\u015bci innych produkt\u00f3w widocznych na sklepowych p\u00f3\u0142kach) nie u\u017cywa si\u0119 \u017cadnych dodatkowych technologii, wykorzystuj\u0105c jedynie…<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":706,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[24,48,33,35],"tags":[273,289,675,683,978,979,981,984,985,986,988,989,991,993,1366,1386,1387,1388,1858,1859,1860,1899,1900,2122],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/santamedicina.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/692"}],"collection":[{"href":"https:\/\/santamedicina.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/santamedicina.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/santamedicina.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/santamedicina.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=692"}],"version-history":[{"count":4,"href":"https:\/\/santamedicina.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/692\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":4470,"href":"https:\/\/santamedicina.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/692\/revisions\/4470"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/santamedicina.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/706"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/santamedicina.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=692"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/santamedicina.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=692"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/santamedicina.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=692"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}Na czym polega fenomen kakao ceremonialnego<\/a>?<\/h2>\n
Bogaty sk\u0142ad i dobroczynne w\u0142a\u015bciwo\u015bci, jakie posiada kakao ceremonialne<\/a><\/h3>\n
\n
<\/h2>\n
Jak przyrz\u0105dzi\u0107 prawdziwy nap\u00f3j bog\u00f3w z kakao<\/a>?<\/h2>\n
Jak powinna przebiega\u0107 ceremonia picia kakao?<\/h3>\n