{"id":692,"date":"2021-12-19T07:54:51","date_gmt":"2021-12-19T06:54:51","guid":{"rendered":"https:\/\/santamedicina.pl\/?p=692"},"modified":"2024-05-29T10:07:58","modified_gmt":"2024-05-29T09:07:58","slug":"prawdziwe-kakao-ceremonialne-napoj-bogow","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/santamedicina.pl\/prawdziwe-kakao-ceremonialne-napoj-bogow\/","title":{"rendered":"Prawdziwe Kakao Ceremonialne – Nap\u00f3j bog\u00f3w"},"content":{"rendered":"

<\/h1>\n

Czym jest prawdziwe kakao ceremonialne<\/a>?<\/h2>\n

M\u00f3wi\u0105c najpro\u015bciej jak si\u0119 tylko da i bardzo uog\u00f3lniaj\u0105c,\u00a0kakao ceremonialne jest po prostu surowym kakao<\/strong>, przy kt\u00f3rego produkcji, od momentu zerwania owoc\u00f3w z drzew kakaowca, a\u017c po ich przetworzenie w produkt ko\u0144cowy (w przeciwie\u0144stwie do wi\u0119kszo\u015bci innych produkt\u00f3w widocznych na sklepowych p\u00f3\u0142kach) nie u\u017cywa si\u0119 \u017cadnych dodatkowych technologii, wykorzystuj\u0105c jedynie prac\u0119 ludzkich r\u0105k.\u00a0Naturalny produkt, kt\u00f3ry nie zosta\u0142 poddany \u017cadnym procesom technologicznym, jest nieco dro\u017cszy od popularnego kakao w proszku, g\u0142\u00f3wnie ze wzgl\u0119du na d\u0142u\u017cszy i trudniejszy proces pozyskiwania go z ziaren kakaowca. Nie warto te\u017c wypatrywa\u0107 go na p\u00f3\u0142kach w marketach, bo z pewno\u015bci\u0105 go tam nie b\u0119dzie.<\/p>\n

Prawdziwe kakao ceremonialne<\/strong>, czyli takie, kt\u00f3re najcz\u0119\u015bciej mo\u017cna spotyka\u0107 w\u00a0sklepach ze zdrow\u0105 \u017cywno\u015bci\u0105 i artyku\u0142ami zwi\u0105zanymi ze \u015bwi\u0119t\u0105 medycyn\u0105<\/a>, jest\u00a0pozyskiwane i wytwarzane r\u0119cznie, a co najwa\u017cniejsze jest w 100% naturalne oraz w pe\u0142ni ekologiczne<\/strong>. Ziarna kakaowca nie s\u0105 sztucznie oczyszczane ani suszone i nigdy nie poddaje si\u0119 ich procesom odt\u0142uszczania, nie wzbogaca si\u0119 ich te\u017c \u017cadnymi dodatkami smakowymi, sztucznymi barwnikami czy dodatkowymi konserwantami, przez co produkt ko\u0144cowy jest w pe\u0142ni warto\u015bciowy i nawet w najmniejszym procencie nie jest pozbawiany \u017cadnego z zawartych w nim dobroczynnych sk\u0142adnik\u00f3w.\u00a0Dzi\u0119ki naturalnemu procesowi wytwarzania gotowe kakao jest te\u017c du\u017co bardziej warto\u015bciowym i zdrowym produktem ni\u017c jego odpowiedniki produkowane na masow\u0105 skal\u0119.<\/strong>\u00a0R\u00f3wnie wa\u017cne co produkcja kakao s\u0105 odmiany ro\u015blin, kt\u00f3rych ziarna s\u0105 wykorzystywane do jego produkcji oraz spos\u00f3b ich uprawy. W przypadku kakao ceremonialnego s\u0105 to najlepsze, stare jak \u015bwiat odmiany kakaowca (za najlepsze uwa\u017ca si\u0119\u00a0Criollo\u00a0i\u00a0Chuncho) i ca\u0142kowicie ekologiczna uprawa, cho\u0107 w zasadzie nie powinno si\u0119 tutaj u\u017cywa\u0107 okre\u015blenia uprawa, bo s\u0105 to ro\u015bliny rosn\u0105ce w naturalnych warunkach.<\/p>\n

Naturalne\u00a0kakao ceremonialne<\/a>\u00a0wyst\u0119puje najcz\u0119\u015bciej pod postaci\u0105\u00a0pasty lub bry\u0142ek, jest aromatyczne i posiada\u00a0pi\u0119kn\u0105, ciemnobr\u0105zow\u0105 barw\u0119. Pasta kakaowa jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z niepalonych ziaren kakaowca, kt\u00f3re\u00a0zamiast palenia poddawane s\u0105 du\u017co bardziej czasoch\u0142onnemu procesowi suszenia, nast\u0119pnie\u00a0fermentacji, a na sam koniec s\u0105\u00a0r\u0119cznie rozdrabniane. Powsta\u0142a w ten spos\u00f3b pasta jest prasowana, a\u017c do uzyskania kruchych bry\u0142ek, przypominaj\u0105cych konsystencj\u0105 czekolad\u0119, cho\u0107 nie tak b\u0142yszcz\u0105cych, jak popularne, czekoladowe tabliczki.\u00a0Najpopularniejsze odmiany kakaowca pochodz\u0105 z Ameryki Po\u0142udniowej i niekt\u00f3rych rejon\u00f3w Afryki, a najcz\u0119\u015bciej kakao wytwarzane jest w\u00a0Peru<\/a>, Ekwadorze<\/a>, Gwatemali, Boliwii,\u00a0 Kolumbii oraz Ghanie<\/a>.<\/strong><\/p>\n

Naturalne kakao ceremonialne wyst\u0119puje najcz\u0119\u015bciej pod postaci\u0105 g\u0119stej i aromatycznej pasty\u00a0<\/strong>lub bry\u0142ek czystego kakao<\/strong>, w obu przypadkach jest niesamowicie aromatyczne i posiada pi\u0119kn\u0105, ciemnobr\u0105zow\u0105 barw\u0119. Kakao jest wytwarzane tradycyjnymi metodami z niepalonych ziaren kakaowca, co oznacza, \u017ce zamiast palenia s\u0105 one poddawane du\u017co bardziej czasoch\u0142onnemu procesowi suszenia, nast\u0119pnie fermentacji, a na sam koniec r\u0119cznie rozdrabniane. Najpopularniejsze odmiany pochodz\u0105 z Ameryki Po\u0142udniowej i niekt\u00f3rych rejon\u00f3w Afryki, najcz\u0119\u015bciej z Peru, Ekwadoru, Gwatemali, Boliwii, Kolumbii oraz Ghany.<\/p>\n

\"kakao<\/p>\n

Na czym polega fenomen kakao ceremonialnego<\/a>?<\/h2>\n

Kakao ceremonialne zawdzi\u0119cza swoj\u0105 wyj\u0105tkowo\u015b\u0107 przede wszystkim niezwyk\u0142emu smakowi i w\u0142a\u015bciwo\u015bciom, a wszystko to zas\u0142uga nie tylko metod jego pozyskiwania, ale przede wszystkim sposobu przyrz\u0105dzania napoju z kakaowej pasty lub bry\u0142ek kakao. Nap\u00f3j przyrz\u0105dzany na bazie surowego, ekologicznego kakao bardzo cz\u0119sto jest nazywany napojem bog\u00f3w. Dlaczego akurat\u00a0nap\u00f3j bog\u00f3w<\/strong>? Nazwa nie jest przypadkowa, przede wszystkim dlatego, \u017ce dawniej taki\u00a0nap\u00f3j uzyskiwany z kakao by\u0142 wykorzystywany mi\u0119dzy innymi podczas modlitwy oraz medytacji i ceremonii religijnych<\/strong>, dzi\u0119ki czemu okre\u015blane jest te\u017c mianem kakao ceremonialnego. Przypisywano mu w\u0142a\u015bciwo\u015bci relaksuj\u0105ce i wierzono, \u017ce posiada magiczne moce, mi\u0119dzy innymi moc oczyszczania ze z\u0142ej energii. Obecnie\u00a0nap\u00f3j bog\u00f3w<\/strong>\u00a0i samo kakao ceremonialne s\u0105 cenione przede wszystkim ze wzgl\u0119du na swoje w\u0142a\u015bciwo\u015bci.<\/p>\n

Bogaty sk\u0142ad i dobroczynne w\u0142a\u015bciwo\u015bci, jakie posiada kakao ceremonialne<\/a><\/h3>\n

Sklep<\/a>, kt\u00f3ry ma w swojej ofercie\u00a0prawdziwe kakao ceremonialne<\/strong>,\u00a0z pewno\u015bci\u0105 zainteresuje zar\u00f3wno osoby zwracaj\u0105ce uwag\u0119 na pochodzenie i sk\u0142ad\u00a0kupowanych produkt\u00f3w, jak i amator\u00f3w zdrowej, ekologicznej \u017cywno\u015bci, ale tak\u017ce osoby b\u0119d\u0105ce na diecie wega\u0144skiej, wegetaria\u0144skiej, a dzi\u0119ki du\u017cej zawarto\u015bci t\u0142uszczu mo\u017ce si\u0119 przyda\u0107 tak\u017ce w menu popularnej w ostatnich latach diety ketogenicznej, sprawdzi si\u0119 nawet w kuchni koszerne.\u00a0Czyste i naturalne kakao nie posiada dodatku cukru, wi\u0119c mo\u017ce by\u0107 te\u017c stosowane w diecie choruj\u0105cych na cukrzyc\u0119 i u os\u00f3b ograniczaj\u0105cych spo\u017cycie cukru.\u00a0M<\/strong>o\u017ce by\u0107 te\u017c z powodzeniem stosowane jako<\/strong>\u00a0zdrowsza alternatywa dla kawy<\/strong>.<\/p>\n

Prawdziwe kakao ceremonialne zawiera w sobie trzy wa\u017cne sk\u0142adniki: teobromin\u0119, kofein\u0119 i anandamid<\/strong>, kt\u00f3re maj\u0105 istotny wp\u0142yw na organizm. Pierwsze dwa posiadaj\u0105\u00a0dzia\u0142anie regeneruj\u0105ce oraz pobudzaj\u0105ce i rozja\u015bniaj\u0105ce umys\u0142, natomiast ostatni jest neuroprzeka\u017anikiem oddzia\u0142uj\u0105cym na receptory w organizmie i dzia\u0142a podobnie do endorfin nazywanych hormonami szcz\u0119\u015bcia, wi\u0119c potrafi skutecznie poprawia\u0107 samopoczucie, odpr\u0119\u017ca\u0107, a nawet zwi\u0119ksza\u0107 odporno\u015b\u0107 na b\u00f3l i pobudza\u0107 libido.<\/p>\n

Owoce kakaowca, a wi\u0119c i powstaj\u0105ce z nich\u00a0kakao<\/strong>\u00a0jest\u00a0jednym z lepszych \u017ar\u00f3de\u0142 polifenoli, kt\u00f3rym przypisywane jest dzia\u0142anie przeciwnowotworowe i flawonoid\u00f3w, czyli przeciwutleniaczy o dzia\u0142aniu przeciwzapalnym i uszczelniaj\u0105cym naczynia krwiono\u015bne.<\/strong>\u00a0Kakao jest\u00a0te\u017c bogate\u00a0w zdrowe\u00a0kwasy t\u0142uszczowe (t\u0142uszcze stanowi\u0105 ponad po\u0142ow\u0119 ca\u0142kowitej masy kakao) oraz wiele cennych witamin i sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych, a s\u0105 to mi\u0119dzy innymi:<\/p>\n